Hvad er gluten?

Gluten er et protein, som findes i kornsorterne hvede, byg, rug og til dels havre. Har man cøliaki eller en anden form for glutenallergi skal man derfor undgå disse kornsorter, hvilket kan være en vanskelig opgave. Disse kornsorter er nemlig fire af de mest almindelige kornsorter både på verdensplan og i Danmark, og findes derfor også i et hav af produkter indenfor madlavning, bagværk og fødevareindustrien.

Kan man ikke tåle gluten, har man dog intet valg, og man bliver nødt til at kaste sig ud i en glutenfri hverdag. Og her kan vi hjælpe til… For selvom glutenfri kost og madlavning er svært, kan det sagtens lade sig gøre, og her på nulgluten.dk hjælper vi dig, der har gang i glutenfrie projekter. Her på siden finder du nemlig opskrifter, tips & tricks, nyttige artikler, generel info og meget andet, som alt sammen er med til at gøre din glutenfri hverdag meget nemmere.

Er du i tvivl om, hvilke fødevarer der indeholder gluten? Se evt. vores guide Hvad er der gluten i?

Cøliaki og lignende sygdomme

Der kan være flere grunde til, at man ikke kan tåle gluten. En af de mere almindelige sygdomme er cøliaki, hvor man reagerer på selv den mindste mængde gluten. Cøliaki er en autoimmun sygdom, som ca 1% af verdens befolkning lider af. Har man cøliaki, mangler man enzymet til nedbrydelse af gluten, og gluten vil derfor lægge i tarmene og irritere tarme og fordøjelse, så man ikke kan optage næringsstoffer ordentligt. Især tyndtarmens fimrehår (som optager næring) bliver påvirket, og fimrehårene nærmest lægger sig ned, når de udsættes for gluten, hvilket betyder at de ikke kan optage de næringsstoffer og vitaminer, som de burde. I længden optager man derfor intet næring, så længe man spiser gluten, og der findes ingen medicin eller lignende som kan hjælpe på denne tilstand. Den eneste kur mod cøliaki er derfor simpel men svær, nemlig en livslang glutenfri diæt. Læs evt. mere om cøliaki her.

Cøliaki er dog ikke den eneste tilstand, hvor man reagerer på gluten. Faktisk langt fra. Flere og flere får nemlig øjnene op for gluten og dens indflydelse på deres fordøjelse og krop. Og der er efterhånden mange mennesker, som opdager en form for glutensensitivitet og/eller -allergi, eller bare har en bedre fornemmelse i kroppen, når de lever glutenfrit.

Uanset om du lider af cøliaki, glutenallergi, glutensensitivitet, er generelt skeptisk overfor gluten, eller hvad det nu kan være, der får dig til at kaste dig ud i den glutenfrie verden, så er du velkommen her. Her på nulgluten.dk hjælper vi nemlig alle, som giver sig i kast med det glutenfrie køkken. Og vi håber at vores hjemmeside gør det meget mere overskueligt og meget sjovere at have en glutenfri hverdag!

Se vores nyheder eller opskrifter for at få inspiration og nye ideer.

Glutenfri bagning

Glutenfri bagning er en af de sværeste discipliner indenfor det glutenfrie køkken. Gluten spiller nemlig en central rolle i meget bagværk. Ser man bageprogrammer eller følger avancerede bageopskrifter, har man måske stødt på ordet glutenkvalitet, som opnås i en dej ved at ælte dejen korrekt og ordentligt. Denne glutenkvalitet kalder man også for et glutennetværk eller glutenskelet. Glutennetværket er det, der sikrer en klar skorpe, så bagværket opnår en stabil hævning, og bliver luftigt og lækkert indeni.

Bager man uden gluten, har man intet glutennetværk, og det er det som gør glutenfri bagning vanskeligt. Men bare rolig, det kan sagtens lade sig gøre at få lækkert brød og andet bagværk, selvom man ikke kan tåle gluten. Første step til succesfuld glutenfri bagning er at have de rigtige råvarer på lager.

Der findes en del glutenfrie meltyper og kerner, som kan benyttes til glutenfri bagning. Ingen af meltyperne kan dog erstatte hvedemel direkte, og de fleste gode glutenfrie opskrifter kræver ofte en blanding af flere af meltyperne, da meltyperne for sig selv kan være meget markante i smag og konsistens. Herunder følger en liste med mange af de meltyper og kerner, som vi benytter i vores opskrifter her på nulgluten.dk. Det bedste er at have alle produkter på lageret (så kan man altid bage:D), men går man efter nogle bestemte opskrifter kan man selvfølgelig nøjes med ingredienserne til de opskrifter.

Mel: Glutenfri havremel, rismel, majsmel, boghvedemel, mandelmel, kartoffelmel, sorghummel, kokosfibermel, hirsemel

Frøer og kerner: Hirse, sesam, græskar, loppefrøskaller, quinoa, chiafrø, hørfrø, boghvede

Se også: Erstat hvedemel og brug gamle opskrifter

Glutenfri madlavning

Glutenfri madlavning er ikke helt så vanskeligt som glutenfri bagning. Det er i hvert fald nemmere at opnå et godt resultat, som minder meget om de helt almindelige retter som normalt indeholder gluten, da gluten tit ikke spiller en særlig stor rolle i madlavningen, men mere følger med som et biprodukt i mange retter og produkter.

Det kræver til gengæld en del arbejde i forhold til at finde de rigtige produkter at bruge til madlavningen. For der findes nemlig gluten i rigtig mange fødevareprodukter, som man ikke lige tænker over. Det gælder f.eks. rasp, madlavningsfløde, pasta, frikadeller, pølser, øl, sojasovs og meget andet. Og det kan være svært at vide, hvad man skal gøre, når en af disse produkter står i opskriften til aftensmaden. Her hjælper vi selvfølgelig også hos nulgluten.dk. Ofte handler det om at kende de rigtige steder at købe ind, da man sagtens kan få glutenfrie lasagneplader eller glutenfri sojasovs, hvis bare man ved, hvor man skal lede.

Nogle ting kan man selvfølgelig også lave nemt selv. Uanset hvad kommer vi med råd og tricks til forskellige typer af madlavning, og mangler du en opskrift, eller har du bare et spørgsmål, så er du selvfølgelig velkommen til at kontakte os…