Glutenfri Chiaboller
Disse glutenfri chiaboller er saftige og luftige, og er et lækkert valg til hjemmelavede glutenfri boller. Chiafrø har et utroligt højt indhold af kostfibre, og er i stand til at binde en masse væske. Bollerne her er derfor relativt sunde, og chiafrøenes egenskaber bruges til at give struktur og saftighed til bagværket.
De glutenfri chiaboller bages direkte i nogle forme, og derfor skal passende forme bruges til opskriften. Her kan runde muffinsforme eller lignende bruges (se f.eks. DISSE). Ellers er opskriften lige til at gå til, men kræver lige et par teknikker for at få chiafrøene til at gelerere optimalt. God fornøjelse!
Ingredienser – Glutenfri Chiaboller (8-10 stk)
- 6,75dl vand
- 50g chiafrø (fås f.eks. HER)
- 250g glutenfri havremel (fås f.eks. HER)
- 75g boghvedemel (fås f.eks. HER)
- 75g rismel (fås f.eks. HER)
- 10g salt
- 10g gær
- 1 æg til pensling
Pisk 4,75dl af vandet sammen med chiafrøene, og lad det stå i et par timer til det er meget geleagtigt.
Bland de 3 meltyper sammen i en skål, så det er klar. I en anden skål piskes gær og salt ud i de resterende 2dl vand. Pisk det sammen med chiamassen. Pisk melblandingen gradvist i, og pisk til du har en jævn og ensartet dej. Ælt dejen hvis den ikke er for klæg til det, eller rør godt med en grydeske. Dejen skal nu i passende forme (muffinforme e.l.). Fyld formene lidt over halvt op, og drys evt. med lidt chiafrø. Dæk formene med køkkenfilm, og lad dem hæve i 1-2 timer ved stuetemperatur.
Sæt ovnen på varmluft, og varm den op til maksimal varme. Bollerne sættes ind i den varme ovn. Efter 10 minutter tages bollerne ud til pensling, og ovnen skrues ned til 250oC. Efter pensling sættes bollerne i ovnen igen, og bages færdigt. Det tager ca. yderligere 10 minutter. De glutenfri chiaboller skal være hårde udenpå, men skal føles lette og luftige at løfte i, når de er færdige.
Se også
Glutenfri Bagning: De 5 mest uundværlige stykker udstyr