Erstat hvedemel og brug gamle opskrifter

Er du træt af det besværlige ved glutenfri bagning og madlavning, og vil gerne bare kunne bruge dine normale opskrifter ved at erstatte hvedemelet? Hvis du kan svare ja til dette spørgsmål, så er du kommet frem til det helt rigtige indlæg. For i dette indlæg vil jeg komme med gode råd og beskrive de bedste alternativer til hvedemel i en normal opskrift.

En vanskelig opgave

At erstatte hvedemel er dog ikke helt lige til, og vær opmærksom på at uanset hvordan du erstatter hvedemelet vil du aldrig opnå det helt samme resultat som du plejer, da hvedemel er en af de vigtigste ingredienser i normal bagning. Hvis du er ude efter virkelig høj kvalitet af glutenfri bagværk anbefaler vi i stedet vores opskrifter.

Dermed ikke sagt, at det ikke kan lade sig gøre at erstatte hvedemel. For det kan det nemlig godt! Og de rigtige blandinger giver ganske hæderlige resultater hver gang du benytter dem som alternativ til hvedemel.

I dette indlæg vil jeg komme ind på 3 af disse alternativer, og hvordan de fungerer bedst.

Problemer med bagning uden hvedemel

Men lad os starte med at kigge lidt mere overordnet på det. For der er nemlig flere ting som kendetegner et normalt forsøg på at erstatte hvedemel (uanset om du bruger rismel, majsmel, boghvedemel e.l.), som jeg er sikker på, at du kender til:

  1. Bagværket har ikke hævet
  2. Bagværket smuldrer
  3. Skorpen sprækker
  4. Bagværket er meget tungt og bastant

Hvis du har oplevet nogle af disse ting, så er det ganske normalt. Disse fire ting er nemlig alle noget, som hvedemelet sikrer at man undgår ved normal bagning. Fjerner du hvedemel fra en opskrift, giver du derfor mulighed for at disse ting kan opstå.

Fakta: Erstat hvedemel

Og så tænker du selvfølgelig:

Men hvordan erstatter jeg så hvedemel uden at bagværket bliver karakteriseret ved disse fire ting. Det korte svar er desværre: Det kan du ikke.

Men du kan gøre nogle ting, som sikrer at disse fire ting spiller en mindre rolle, og ikke finder sted i så udpræget en grad. Så du får et udmærket og velsmagende resultat. Lad os kigge på det første alternativ til hvedemel.

1. Erstat hvedemel: Havremel og bagepulver

Første alternativ til hvedemel er at erstatte det med glutenfri havremel og lidt ekstra bagepulver. Dette er den simpleste og nemmeste erstatning for hvedemel. Det ekstra bagepulver sikrer, at bagværket stadig hæver. Og havremel er en af de meltyper, som minder mest om hvedemel i forhold til sammenhængskraft og konsistens.

Bruger du havremel vil bagværket derfor ikke smuldre og sprække i lige så høj grad som ved andre hvedemelserstatninger. Og når bagværket hæver og er sammenhængende, vil det ikke blive særlig tungt. Med andre ord:

De fire irriterende ting fra før bliver markant nedtonet, og dette alternativ giver derfor næsten al tid et fuldt ud hæderligt resultat.

Det skal du gøre:

Erstat mængden af hvedemel 1:1 med havremel, og tilføj derudover ca 1 tsk ekstra bagepulver per 200g mel (også selvom opskriften i forvejen indeholder bagepulver, så tilføjer du dette bagepulver oveni i den oprindelige mængde).

Du finder bl.a. glutenfri havremel ved at klikke på knappen nedenfor.

Resultatet skulle gerne blive udmærket, men dog ikke perfekt. Vær opmærksom på, at denne erstatning vil være anderledes fra din normale opskrift på især konsistens og luftighed. Til gengæld vil smagen være ens i begge opskrifter.

Derfor skal du tænke over følgende for at opnå det bedste resultat:

Brug helst erstatningen til bagværk, hvor konsistens og luftighed ikke er vigtigere end smag. Det betyder, at dette alternativ er perfekt til at erstatte hvedemel i kager og lignende, hvor smagen er i højsædet, da selve smagen vil være den samme med dette alternativ til hvedemel.

Savner du derfor smagen fra din elskede banankage (bare et eksempel), så kan du trygt bruge denne erstatning for hvedemel i din opskrift. Smagen vil nemlig være den samme!

Pas på med brød og boller

Til gengæld vil konsistensen være lidt anderledes. Hvilket gør, at du skal være mere påpasselig med at bruge denne erstatning til brød og boller. Her er konsistensen nemlig frem for alt det vigtigste. Og det er meget vigtigt, at dit brød hæver korrekt og ordenligt for at få en god og elastisk krumme. Derudover har brødet næsten ikke noget smag i sig selv, og brødets konsistens og luftighed vil derfor være det vigtigste.

Det er noget nemmere at bruge gamle kageopskrifter end at bruge gamle brødopskrifter


Forvent derfor ikke et specielt godt resultat, hvis du bruger havremel og bagepulver til brød og boller som erstatning for hvedemel. Det kan dog godt lade sig gøre, men så vil jeg anbefale, at du tilsætter noget smag f.eks. i form af rosiner, chokolade eller lignende.

Det var det første og nemmeste alternativ til hvedemel, som har den fordel, at det er nemt og overskueligt, og så behøver du kun at købe glutenfri havremel af de ellers lidt specielle glutenfrie ingredienser. Har du ikke havremel kan du købe det lige HER. Ellers kan du også kværne det selv. Se evt. vores indlæg om at lave sit eget havremel.

Lad os se på den næste mulighed for at erstatte hvedemel i dine gamle opskrifter.

2. Erstat hvedemel: Hjemmelavet melblanding

Næste alternativ er at erstatte hvedemelet med en hjemmelavet melblanding. Opskriften på melblandingen har vi selv udviklet her på nulgluten.dk, og den giver altså et en tand bedre resultat end ved brug af havremelet.

Melblandingen består af en del ingredienser, så det tager måske lidt tid at få det hele målt op og blandet sammen. Til gengæld kan du lave en stor portion af melblandingen, som kan holde sig længe.

Fordi melblandingen består af flere forskellige ingredienser, er den også mere “fleksibel”, og kan i højere grad benyttes i meget forskelligt bagværk. Mange af de glutenfrie meltyper kan nemlig være meget markante i smag og konsistens, og derfor er det ofte en stor fordel at blande dem sammen, hvilket vi lige netop gør med denne melblanding.

Det skal du gøre:

Du skal følge følgende opskrift, hvor du sådan set bare skal blande ingredienserne sammen, og hælde dem i en plasticpose eller beholder, hvor du kan opbevare melet. Blandingen kan holde sig i flere måneder. Melblandingen skal erstattes med hvedemel i forholdet 1:1 i dine gamle opskrifter.

Ingredienser – Hjemmelavet melblanding (1 kg)

  • 30g loppefrøskaller/husk (fås f.eks. HER)
  • 20g bagepulver
  • 400g glutenfri havremel (fås f.eks. HER)
  • 250g rismel (fås f.eks. HER)
  • 175g boghvedemel (fås f.eks. HER)
  • 100g majsmel (fås f.eks. HER)
  • 25g pofiber (fås f.eks. HER)

Melblandingen kan benyttes til stort set alt, hvor du normalt bruger hvedemel. Blandingen kan også bruges i opskrifter på brød og boller med et ganske udmærket resultat. Men det vil dog igen være her, der er de største udfordringer.

Det er nemlig meget svært at nøjes med at erstatte hvedemel i en ren brød- eller bolledej. Du kan dog sagtens forsøge dig med dette alternativ til hvedemel, men bliv ikke alt for skuffet, hvis resultatet bliver lidt kedeligt. Hvis du virkelig vil lave godt glutenfrit brød bliver du altså nødt til at følge en 100% glutenfri opskrift. Se evt. vores opskrifter på brød og boller.

Det var det andet alternativ til hvedemel, som vi også selv synes giver det bedste resultat. Blandingen er især god til at erstatte hvedemel i kager, men uanset hvilken type opskrift, hvor man udskifter hvedemelet med denne erstatning, giver det et ret godt resultat, som smager dejligt.

Lad os gå videre til den tredje erstatning for hvedemel.

3. Erstat hvedemel: Købte melblandinger

Det tredje og sidste alternativ til at erstatte hvedemel er at købe færdiglavede melblandinger eller såkaldte glutenfri melmix, som lige netop er beregnet til at være hvedemelserstatninger.

Der findes både melblandinger til bestemte bagværk, hvor man blot tilsætter æg og/eller væske, og så findes der mere generelle melblandinger, som er beregnet til at blive brugt i ens egne opskrifter.

Jeg vil her fokusere på den sidste af disse typer af melblandinger, som er til brug i egne opskrifter.

Disse købte melblandinger giver ofte et helt okay resultat, og er også nemme og hurtige at bruge. Til gengæld er de lidt dyrere end normal mel, og er ofte i højere grad stivelsesbaseret. Men de fungerer til gengæld også bedre, når du bruger dem i dine gamle opskrifter.

De tre bedste købte melblandinger

Det kan derfor være en fin løsning, hvis man synes at de andre alternativer er lidt for komplicerede eller ikke giver ordentlige resultater. Der findes ret mange forskellige glutenfri bagemix, og jeg vil her fremhæve de 3, som jeg har haft mest succes med:

1. Glutenfri melblanding fra Semper

2. Glutenfri hvidt mel fra Doves

3. Selvhævende glutenfri mel fra Doves

Disse 3 glutenfri melblandinger giver alle gode resultater, og er gode erstatninger for hvedemel. Klik på linkene for at se produktet. Ligesom ved de andre hvedemelserstatninger skal det dog siges, at også de købte melblandinger giver de bedste resultater, når du bruger dem til at erstatte hvedemel i kager, kiks og lignende, hvor der er meget smag i bagværket.

Blandingerne er egentlig også beregnet til at kunne anvendes til brød og boller, men det giver altså ikke et helt perfekt resultat.

De købte melblandinger fungerer desuden rigtig godt til jævning af saucer og lignende.

Det var alle de tre erstatninger for hvedemel. Håber at de kan hjælpe dig med at gøre det nemmere og mere overskueligt at bage glutenfrit. Hvis du har en 100% glutenfri hverdag, vil jeg dog anbefale at du på et tidspunkt giver dig i kast med vores opskrifter, da du så vil få mulighed for at få rigtig lækkert bagværk, også selvom det er glutenfri 😉

Se også

Glutenfri rasp – 3 varianter

Glutenfri Rugbrød

Tilføj en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *