Glutenfri Mel – De bedste erstatninger

Glutenfri Mel – De bedste erstatninger

11. oktober 2019 0 Af Nulgluten

Vil man gerne have fat i en glutenfri mel, kan man komme på en vanskelig opgave. Når man i Danmark siger mel, tænker man nemlig altid på hvedemel, som jo har et stort indhold i gluten…

Men det skam muligt at skaffe glutenfri mel, og i dette indlæg vil vi gennemgå de bedste glutenfri meltyper både til bagning og madlavning.

Glutenfri Mel – Hvad skal man være opmærksom på

Når det kommer til glutenfri mel, så findes der faktisk ret mange meltyper som er helt glutenfri. Dette indebærer f.eks. rismel, majsmel, havremel, kartoffelmel, boghvedemel osv., som alle er glutenfri meltyper. Men disse opfører sig dog ikke som klassisk mel, og der er derfor nogle ting du skal være opmærksom på.

Alle de nævnte meltyper er nemlig meget karakteristiske i smag og konsistens, og vil derfor især til bagning ikke kunne bruges som klassisk hvedemel. Der bliver dog også eksperimenteret med at udvikle glutenfri mel, som kan anvendes fuldstændig ligesom normal mel. Her er der ofte tale om blandinger af forskellige glutenfri meltyper og stivelser, som faktisk giver et ganske godt resultat, og som især fungerer perfekt til madlavning.

Men hvad fungerer så bedst, når du skal bruge noget mel uden gluten? Vi har nedenfor prøvet at samle et liste over de bedste varianter på markedet med beskrivelse af fordele og ulemper ved hvert produkt.

De bedste erstatninger

Her følger de bedste former for glutenfri mel. Listen afspejler vores egne erfaringer og vurderinger, og det kan selvfølgelig være, at du vil opleve nogle andre resultater end os. Der er derfor blot tale om en vejledende liste, men vi håber at informationen vil kunne hjælpe dig.

Glutenfri Hvidt Mel fra Dove

Dove’s bud på en glutenfri mel er en af de mest populære på markedet. Melet består af en blanding af flere forskellige meltyper, og sammensætningen fungerer super godt. Især til madlavning, hvor der blot skal bruges lidt mel til jævning, til fars eller lignende, minder melet fuldstændig om klassisk mel. Til bagning vil man dog opleve nogle forskelle, hvis man bruger melet fra Dove i stedet for hvedemel. Hvedemel har nemlig nogle ret unikke bageegenskaber, som denne mel ikke helt kan matche. Men alt i alt en rigtig god mel.

Semper Glutenfri Brødmix med fiber

Sempers glutenfri brødmix med fiber er lavet til at blive brugt som glutenfri mel med et højt indhold af fiber. Melet kan derfor anvendes i diverse glutenfri bagværk, og kan også bruges fint til madlavning. Har man en glutenfri hverdag kan det ofte være et problem at få nok fibre i kosten. Derfor kan melet her være et godt bud på en god glutenfri melblanding.

Dove’s Selvhævende Mel

Denne glutenfri mel fra Dove er lavet særligt til at kunne hæve af sig selv. Melet er derfor perfekt, hvis du f.eks. har oplevet, at dit glutenfri bagværk ikke hæver ordentligt. Det er forskellige hævemidler, som er tilsat melet, og dermed medfører, at melet kan hæve af sig selv. Den selvhævende mel er lavet med fokus på at kunne bruges til bagning. Melet fungerer derfor også rigtig godt, når man vil lave glutenfri brød, boller, pizzabunde og lignende. Til gengæld er melet ikke helt ligeså oplagt at anvende til madlavning, da det indeholder hævemidler.

Glutenfri Mel: Blanding af rismel og havremel

En anden nem måde at skaffe en god glutenfri mel på, er ved at blande rismel og havremel. Brug ca. halvdelen af hver meltype, og så får man en ganske god mel, som kan bruges til det meste. Igen vil melet ikke være helt oplagt at bruge til bagning, som når man anvender klassisk hvedemel. Men den vil dog også kunne bruges til bagværk, og giver et hæderligt resultat til de fleste ting. Husk at købe glutenfri havremel.

Glutenfri Mel: Boghvedemel

Den sidste glutenfri erstatning for hvedemel, som vi vil nævne, er boghvedemel. Boghvedemel er nemt at bruge, og fungerer rigtig godt til simple bagværk som f.eks. pandekager, brownies, æbleskiver og lignende. Bruges boghvedemel til madlavning vil man dog opleve, at melet har en lidt nøddeagtig smag, og kan virke lidt bastant. Til gengæld er det nok den nemmeste type mel at anvende.


Dette var vores gennemgang af glutenfri mel. Vi håber at indlægget kunne hjælpe dig. Se evt. også vores mange glutenfri opskrifter her. Opskrifterne er designet til de glutenfri meltyper, og du vil derfor opleve bedre resultater end hvis du blot erstatter hvedemel i normale opskrifter.

Se også

Havremel – Lav dit eget

Glutenfri Græskarboller