Glutenfri Sovs: Den ultimative guide

Glutenfri Sovs: Den ultimative guide

20. juni 2019 6 Af Nulgluten

Når det kommer til sovs, så er jeg sikker på, at du har haft dine problemer som glutenallergiker. For det er nemlig ikke nemt at finde rundt i sovseverden. Hvornår er noget glutenfrit og hvornår er noget ikke, hvordan kan man selv kan lave glutenfri sovs, og hvad kan man købe og hvad kan man ikke købe.

Der er mange spørgsmål, og det er ikke altid let at få svar på dem. Men i dette indlæg kan du få svar på alle dine spørgsmål om glutenfri sovs. Vi vil nemlig gennemgå, alt hvad man skal være opmærksom på, når det handler om sovs, så du forhåbentlig får helt styr på, hvad der er op og ned i det hele.

Introduktion – Hvorfor gluten i sovs

Sovs er en lækker ting, som med sin cremede konsistens og dejlige smag passer godt til mange retter, og kan få selv den tørreste kartoffel til at virke spændende og interessant. Og sovs er jo ikke noget, som skal bages, så umiddelbart burde man godt kunne spise det, selvom man ikke tåler gluten. Men, nej! Sådan forholder det sig desværre ikke. For hvedemel og hvedestivelse bliver nemlig ofte brugt til at jævne diverse sovse, og dermed kommer der et ret højt indhold af gluten i mange sovse.

Det kan være voldsomt irriterende som glutenallergiker. Men heldigvis, findes alle slags sovse faktisk også i en glutenfri udgave. Og det er muligt at få glutenfri sovs, uanset om man er til færdiglavede sovse eller til hjemmelavede sovse. At jævne med hvedemel er nemlig ikke den eneste måde at jævne sovse på. Og faktisk vil mange kokke sige, at de aldrig kunne finde på at jævne en sovs med hvedemel, da det ikke giver en ligeså god smag og konsistens. Det er derfor muligt at lave og få mange forskellige slags glutenfrie sovse, og nu vil vi gennemgå dem.

Glutenfri færdiglavede sovse

At købe færdiglavet glutenfri sovs er faktisk ikke så besværligt, som man måske skulle tro. Mange supermarkeder har nemlig et stort udvalg af færdiglavede sovse. Og mange af disse er jævnet med majsstivelse, kartoffelstivelse, æggeblommer eller lignende, og er dermed glutenfri. Det eneste, man skal være opmærksom på, er, at få tjekket om produktet er glutenfri. Se derfor evt. vores guide Hvad er der gluten i?. Her beskriver vi, hvordan man nemt kan tjekke om et fødevareprodukt indeholder gluten. Husk også at være opmærksom på, om de færdiglavede sovse indeholder byg, da nogle kan indeholde dette i deres aroma, krydderiekstrakt eller lignende.

Så er man til de færdiglavede sovse, er det altså bare at være på udkig i supermarkederne. Især kan sovsene lavet af Jensens Bøfhus anbefales, men der findes efterhånden mange mærker, som laver gode glutenfri sovse, så det er bare med at finde din favorit. Nogle færdiglavede sovse kan også købes over nettet. Se f.eks. denne økologiske og glutenfri bearnaisesauce fra Økovejen.

Er du på udkig efter glutenfri sojasovs til sushi eller andre asiatiske retter, så kan du til gengæld få problemer med at finde det i supermarkeder. Glutenfri sojasovs sælges dog heldigvis i mange online webshops. Se f.eks. en glutenfri sojasovs lige HER.

Hjemmelavet glutenfri sovs

Når det kommer til hjemmelavet sovs. Så er det faktisk næsten ligeså nemt at lave en glutenfri udgave som en glutenholdig udgave. Som regel er den eneste forskel jævningen af sovs. Så her handler det bare om at finde en god glutenfri sovsejævner. At jævne med mel er nok det nemmeste, og her kan man sagtens bruge glutenfri mel. Vi kan især anbefale denne glutenfri melmix fra Dove.

Bland melet med noget smeltet smør til at starte med for at lave en opbagt sovs, hvor du langsomt tilsætter mere og mere væske. Eller lav en meljævning ved at røre melet ud i noget mælk, som du tilsætter til sidst, hvorefter du koger sovsen op, så den jævnes.

Du kan også vælge at bruge majsstivelse som sovsejævner. Majsstivelse kan f.eks. fås HER. Majsstivelse anvendes som sovsejævner på samme måde som beskrevet ovenfor.

Disse metoder kan du med succes bruge til at jævne stort set alle former for sovse. Og der findes jo rigtig mange slags sovse, og vi kan ikke gennemgå dem alle. Men her følger en simpel opskrift på en lækker og klassisk glutenfri brun sovs.

Opskrift: Hjemmelavet glutenfri brun sovs

Ingredienser til 4 personer:

  • Ca. 20g smør eller fedt fra det kød du tilbereder
  • 1 dl fløde eller mælk
  • 3 dl kartoffelvand (kogevandet fra kartofler) eller evt. grøntsagsvand (kogevandet fra grøntsager) eller bouillonvand
  • 2 spsk glutenfri mel (f.eks. melmix fra Dove)
  • 1 dl mælk
  • Sovsekulør
  • Krydderier (salt, peber mm.)
  • Evt. 1 tsk ribsgele

Smelt dit fedtstof (smør eller fedt fra kød) i en gryde. Tilsæt 1 dl fløde eller mælk, og tilsæt også kartoffelvand. Bring det hele i kog. Bland imens melet godt med 1 dl mælk. Brug gerne en melryster ellers rør det rigtig godt rundt i en kop til melet er helt opløst. Tilsæt melblandingen under piskning til den kogende væske. Pisk godt, mens du lader sovsen koge op. Lad sovsen stå og koge nogle minutter, den vil først begynde at tykne efter et par minutters opkog. Tilsæt sovsekulør til sovsen har den ønskede farve. Smag til med salt, peber og andre krydderier efter behov. Tilsæt evt. også ribsgele. Server den brune sovs sammen med resten af din ret. Velbekomme.

Tip: Er sovsen for tyk eller for tynd? Tilsæt lidt mere meljævning, hvis den er for tynd. Og tilsæt mere væske, hvis den er for tyk.

Glutenfri pulversovse

Pulversovse er meget populære og udbredte i de danske køkkener landet over. Desværre må vi nok sige, at det også er pulversovse, som volder mest besvær at finde i en glutenfri udgave. Det er ikke særligt udbredt hverken i de største supermarkeder eller webshops at forhandle glutenfri pulversovse i deres faste sortiment. Økovejen har dog en god glutenfri hollandaisesauce på pulverform. Den finder du HER.

Sovs på restauranter

Som tidligere nævnt, vil mange kokke vælge ikke at bruge mel til at jævne deres sovse. I stedet vil de ofte lade sovsen koge ind over længere tid. Det kommer dog meget an på, hvilken restaurant man spiser ved, og hvilken type sovs man bestiller. Man kan derfor aldrig være sikker, og man bliver derfor nødt til at spørge personalet på restauranten. Restauranter er forpligtet til at oplyse om allergener i deres mad, så du kan altid forvente at få et brugbart svar. Og ofte vil du opleve, at sovsene faktisk er helt fri for gluten.

Især sovse som bearnaise og hollandaise er næsten altid glutenfri, da sådanne sovse normalt jævnes ved brug af æggeblommer.


Det var den store gennemgang af glutenfri sovs. Håber at du blev klogere og mere afklaret. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at smide en kommentar.

Se også

Glutenfri Nudler: Her kan du finde dem

Glutenfri Lasagneplader: De bedste slags