Glutenfri Bagning: De 5 mest uundværlige stykker udstyr

Når man går i gang med glutenfri bagning, skal man som noget af det første lære at tænke helt anderledes end man er vant til fra klassisk bagning. En glutenfri dej opfører sig nemlig markant anderledes, og skal derfor også behandles på en helt anden måde. I dette indlæg gennemgår vi nogle af de største forskelle, og beskriver hvilket udstyr, der passer perfekt til glutenfri bagning, og som snart kan blive en uundværlig del af dit køkkenudstyr.

Glutenfri Bagning – Meget er anderledes

Den største grund til, at en glutenfri dej er markant anderledes fra en normal brøddej, er… at dejen ikke indeholder gluten. Det giver måske sig selv, at det er der forskellen lægger. Men det betyder endnu mere end man måske skulle tro.

Det er nemlig gluten, som sikrer struktur og krumme i normalt brød. Gluten danner nemlig et såkaldt glutenskelet, som sørger for at dejen har en klar og stabil skorpe. Dejen kan dermed hæve og bages, uden at skorpen sprækker eller dejen falder sammen. Det er dette, som gør et brød lækkert og luftigt, og det er noget af det vigtigste ved normal bagning.

Når f.eks. en dej æltes er det for at aktivere glutenskelletet. Og mange bagere snakker om glutenkvalitet af en dej, altså hvor stærk glutenskelletet er.

Glutenfri brød skal have højere varme

Mange af de ting, som er vigtige ved normal bagning, er for glutenskelletets skyld. Ved glutenfri bagning kan man se bort fra disse ting, og man skal i stedet fokusere på helt andre ting.

En vigtig ting for glutenfri bagværk er varmen. Meget glutenfri brød skal nemlig bages ved høje temperaturer. Dette er for at sikre, at dejen holder formen, og overfladen ikke bliver tør og kedelig. Meget glutenfri bagværk har nemlig tendens til at falde sammen, så det bliver hårdt og bastant.

I mange af vores opskrifter sætter vi derfor ovnen på maksimal varme til at starte med, da brødet gerne skal have meget varme lige fra starten af. Dette leder os til det første stykke uundværlige udstyr.

Bagesten

En bagesten…! En bagesten eller pizzasten er en plade, som er lavet af et materiale der holder utroligt godt på varmen. Pladen vil derfor afgive meget mere varme, så brødet lige fra starten af for masser af varme. Dette sikrer en sprød skorpe og en god hævning for dit glutenfri bagværk.

Den bedste form for bagesten, er dem der er lavet af stål. Vi kan især anbefale følgende bagesten af høj kvalitet.

Det er også muligt at få bagesten af andet materiale, som er lidt billigere. Så vil kvaliteten dog ikke være lige så god. Se f.eks. et udvalg af bagesten HER.

Glutenfri Bagning – Hævning af dejen

Når det kommer til hævning af en dej, så er der også stor forskel på glutenfri bagning og traditionel bagning. Hævning betyder utroligt meget for et glutenfri bagværk. Og ofte skal en glutenfri dej hæve længere tid en normale deje. En glutenfri dej har nemlig større tendens til at falde sammen både under hævning og i ovnen.

Derfor er det ofte en stor fordel, at lade sin dej hæve i en form, så dejen beholder sin struktur, og udelukkende hæver opad. Bager man glutenfri brød vil hævekurve derfor være en stor fordel. Du kan læse vores indlæg om hævekurve HER. Eller du kan se et udvalg af hævekurve ved at klikke på knappen nedenfor.

En hævekurv er kort fortalt en flettet kurv, som er designet i form til at lade brøddeje hæve i. Kurvene er derfor tilpasset i form, størrelse og materiale til et brød, og giver også et flot mønster.

Til glutenfri boller

Når man bager glutenfri boller, kan hævekurve ikke bruges. Og det kan være svært at få en vellykket hævning.

En god metode til at lave lækre glutenfri boller er at lade dejen koldhæve i køleskabet inden bollerne formes. Dette udnytter vi i mange af vores opskrifter på glutenfri boller.

Her lader vi bollerne hæve i køleskabet, så dejen bliver helt kold og sætter sig. Herefter kan dejen skæres ud til boller, som vil være luftige, saftige og lækre.

Til dette bruger vi en firkantet skål på ca 20×20 cm med høj kant, så bollerne kan hæve op. Når dejen hæver i en sådan skål, bevares strukturen og formen, og bollerne hæver udelukkende opad, hvilket man lige netop ønsker. En sådan form finder du f.eks. nedenfor.

Undgå hævetid

Ved glutenfri bagning skal hævningen helst være på plads inden selve bagningen i ovnen. Dette er for at undgå, at bagværket falder sammen, og mister struktur og form i ovnen.

En alternativ måde til at undgå dette er at lade bagværket bage direkte i en form. Vil man gerne undgå hævetid vil et uundværligt udstyr derfor være bageforme.

Til glutenfri brød vil en rugbrødsform derfor være en god investering. Så kan man bage sit eget rugbrød, toastbrød og lignende brød med den form og størrelse.

Til boller vil nogle typer af muffinforme kunne bruges. Og der findes også enkelte forme lavet specifikt til at bage boller i.

Glutenfri Bagning – Ekstraudstyr

Det sidste stykke udstyr, som vi vil nævne, er egentlig ikke et bageudstyr. Der er nemlig tale om en kaffekværn…!

Med en kaffekværn kan man nemlig kværne sit eget mel. Og da glutenfri mel ofte er ret dyrt, kan det være en stor økonomisk fordel. Man kan f.eks. kværne mandelmel, rismel, havremel og lignende, og det bliver alt sammen til fintmalet mel.

En kaffekværn er derfor ikke et som sådan uundværligt udstyr til din glutenfri bagning. Men det er et udstyr, som giver nogle nye muligheder for at lave ting fra bunden selv og spare nogle penge. Du finder en simpel og billig kaffekværn nedenfor.

Er man typen der går hele vejen, kan man også overveje at købe en rigtig kornkværn eller melkværn. Sådan en fås f.eks. HER.


Det var vores gennemgang af udstyr til glutenfri bagning. Vi håber, at indlægget vil kunne hjælpe dig.

Se også

Glutenfri Spaghetti: Her finder du det

Glutenfri Havreboller

Tilføj en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *