Hævekurv: Derfor er den vigtig for glutenfri bagning

Hævekurve lyder måske som en lidt nørdet ting for folk, som går alt for meget op i at bage… Men sådan forholder det sig faktisk slet ikke. Der er nemlig tale om et simpelt og billigt redskab, som kan rykke et hvilket som helst glutenfri bagværk langt. En hævekurv kan også bruges ved normal bagning, men især indenfor glutenfri bagning kan de være afgørende og vigtige. Og bager du ofte glutenfrit, er en sådan kurv en must-have ting. Læs i dette indlæg hvorfor det forholder sig sådan, og hvor man kan finde de bedste kurve.

Hævekurv – En vigtig spiller for glutenfri bagværk

Hævekurve er helt grundlæggende en kurv eller form, hvor dine brød, flutes og lignende kan lægge og hæve. Sådanne kurve er gode, da de hjælper brødet til at holde på formen, så det hæver perfekt og ikke falder sammen. Dermed sikrer man, at brødet bliver ekstra saftigt og luftigt, og får en god krumme. Som en ekstra bonus for brødet også et flot mønster på overfladen.

Hævekurve er især en fordel at bruge til langtidshævede brød, hvor det er svært at holde på formen. En glutenfri brøddej skal som regel hæve længere tid end normale brøddeje. Derudover har glutenfri deje en stor tendens til at falde sammen. Og ofte ser man nogle lidt flade og fesne glutenfri brød eller boller, som er faldet sammen enten under hævning eller bagning.

Med en hævekurv undgår man lige netop det. Brødet holder sin form og struktur gennem hele hævningen og bagningen, og det giver altså en rigtigt godt resultat. Den færdige brød har en god krumme, er sprødt udenpå og lækkert og saftigt indeni. Bager du selv meget, og går op i at lave lækre glutenfri brød. Så bliver du næsten nødt til at anskaffe dig en hævekurv.

Sådan bruger du dem

Hævekurve er utroligt nemme at anvende. Kurvene skal bare drysses godt med mel, og når dejen så skal hæve, lægges dejen ned i hævekurven. Efter hævningen kan brødet nemt vippes ud af kurven over på en bageplade, og er derefter klar til at blive bagt.

Bedste hævekurve – Her finder du dem

Der findes flere forskellige former og størrelser af hævekurve afhængigt af hvilken type brød man skal bage. En rund kurv med diameter på omkring 21-23cm er nok den mest almindelige og vigtigste hævekurv at have, da man bruger disse mål til mange brød. Er man til flutes eller rektangulære brød skal kurven selvfølgelig have en anden form. Derudover er der også forskellige størrelser. Se de forskellige varianter nedenfor

Rund hævekurv Ø23

En rund hævekurv Ø22

En af de mest anvendte hævekurve, som egner sig perfekt til et rundt standardstørrelse brød. Hævekurven er nem at bruge, og kan anvendes til et hav af opskrifter.


Aflang hævekurv

En aflang hævekurv

En kurv som denne bruges til brede flutes eller aflange brød. Hævekurven passer måske ikke til et væld af opskrifter, men til gengæld er der nogle bestemte typer brød, hvor det er en kæmpe fordel at have sådan en hævekurv.


Rektangulær kurv

Rektangulær kurv til hævning

De rektangulære brød er også ganske almindelige. Og et klassisk franskbrød vil have samme form som denne hævekurv. Ønsker du at bage den type brød, er en kurv som denne derfor perfekt.


Rund hævekurv Ø18

En rund og lille hævekurv

Er man typen, som tit bager lidt mindre brød, som ikke er til så mange personer. Så har man brug for en mindre hævekurv som f.eks. denne. En rund hævekurv med diameter på 18cm passer godt til dette formål, og opskrifter til større brød kan nemt eskaleres ned, så de passer til kurvens størrelse.


Rund kurv Ø30

Stor kurv med rund form

Er man derimod til de helt store brød, så får man brug for en stor og bred hævekurv. Med en hævekurv som denne kan man lave de store brød, så man får dækket hele familiens behov. Selvom kurven er større, er den stadig ligeså nem at anvende som altid.

Det var vores indlæg om hævekurve, og hvorfor de er vigtige for glutenfri bagning. Vi håber at indlægget kunne hjælpe dig.

Se også

Opskrift: Glutenfri Havrebrød

Derfor skal du bruge loppefrøskaller når du bager glutenfrit!

Tilføj en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *