Glutenfri Havreboller

Glutenfri Havreboller

22. januar 2020 0 Af Nulgluten

Her kommer en opskrift på lækre, sunde og mættende glutenfri havreboller. Bollerne smager utroligt dejligt, og har en luftig og lækker konsistens. Med disse boller kan du virkelig imponere med dit glutenfri hjemmebag.

De glutenfri havreboller tager ikke voldsomt lang tid at lave i køkkenet. Til gengæld skal de langtidshæve natten over, så man bliver nødt til at gå i gang dagen før servering. Men resultatet bliver du altså ikke skuffet over, og lækre friskbagte boller er altså bare noget af det bedste der findes. Bollerne kan fint holde sig nogle dage, men er selvfølgelig bedst den første dag. Det er en fordel at have en bagesten som DENNE til opskriften, men det er ikke en nødvendighed. God fornøjelse!

Ingredienser – Glutenfri Havreboller (ca. 18 stk.)

  • 500g glutenfri havremel (fås f.eks. HER)
  • 200g fuldkornsrismel (fås f.eks. HER)
  • 140g boghvedemel (fås f.eks. HER)
  • 15g salt
  • 1,5 l lunkent vand
  • 50g gær
  • 30g honning
  • 40g loppefrøskaller/husk (fås f.eks. HER)
  • 2 tsk kardemomme
  • 1 sammenpisket æg til pensling

Bland alt melet og salt sammen i en skål, så det er klar. Hæld det lunkne vand i en anden skål, og rør gær og honning ud i vandet. Tilsæt loppefrøskaller, og pisk i 10 sekunder (vær gerne præcis). Hæld straks efter melet i, og pisk blandingen godt i gennem, indtil den er jævn og ensartet.

Find en firkantet skål på ca. 40×40 cm eller lignende, som skal bruges til hævning. Skålen skal have en kant som er minimum 6 cm høj, så dejen kan vokse. Skålen kan også være rektanglet, og du kan også dele dejen i to forskellige firkantede skåle. Du skal bare senere kunne skære dejen i passende stykker til de endelige glutenfri havreboller. For din skål med køkkenfilm, som går et stykke ud over skålens kant, så du kan løfte op i køkkenfilmen senere. Hæld herefter dejen i skålen. Lad dejen hæve i 1 time ved stuetemperatur, så den bliver omkring 20-30% større. Sæt herefter dejen i køleskabet med låg på indtil næste dag.

Tag din dej ud af køleskabet. Sæt din ovn på varmluft ved maksimal varme, og sæt en bageplade eller gerne en bagesten ind i ovnen fra start, så den kan blive varmet op. Løft forsigtigt din dej op af skålen ved at tage fat og løfte op i køkkenfilmen. Sæt din dej på køkkenbordet. Find en god og skarp kniv. Skær dejen i 18 lige store stykker. Sæt stykkerne, som skal blive til de glutenfri havreboller, på et stykke bagepapir. Pensl bollerne med det sammenpiskede æg.

Når ovnen har stået på maksimal varme i nogle minutter kan du forsigtigt sætte bagepapiret med bollerne ind på bagepladen/bagestenen. Brug gerne et tyndt skærebræt eller lignende, og pas på at bagepapiret ikke rører ovnens sider. Bag dine glutenfri havreboller ved maksimal varme i 6 minutter. Skru herefter varmluftovnen ned på 240 oC, og bag herfra bollerne i yderligere ca. 20 minutter, til de er gyldne og sprøde udenpå og føles lette og luftige.

Se også

Glutenfri Scones med chokolade

Glutenfri Toastbrød