Glutenfri Græskarboller

Disse glutenfri græskarboller er super lækre og utrolig luftige. Bollerne hæver godt, og får en dejlig sprød skorpe med en svampet og lækker bolle indeni. Bollerne kan bruges til alt lige fra fødselsdage til madpakken, eller hvis man bare lige har lyst til friskbagte boller.

De glutenfri græskarboller er primært lavet af havremel, men også af en stor del kartoffelmel. Kartoffelmel er en meltype, som i høj grad er med til at gøre et bagværk let og luftigt. Til gengæld er det ikke den mest næringsfyldte og dominerende type mel, og kartoffelmel skal derfor gerne blandes med andre lidt mere kraftige meltyper, hvilket det lige netop bliver i denne opskrift på lækre hjemmelavede glutenfri boller.

De glutenfri græskarboller skal hæve natten over i køleskabet, så man skal gå i gang dagen før med at lave dejen. Til gengæld skal man ikke bruge meget tid i køkkenet på selve dagen, hvor bollerne skal spises. Her skal de næsten kun bages. Det er en fordel at have en bagesten som DENNE til opskriften, men det er ikke en nødvendighed. God fornøjelse!

Ingredienser – Glutenfri Græskarboller (10-12 stk)

  • 250g glutenfri havremel (fås f.eks. HER)
  • 100g kartoffelmel (fås f.eks. HER)
  • 70g rismel (fås f.eks. HER)
  • 30g græskarkerner + lidt ekstra til drys (fås f.eks HER)
  • 8g salt
  • 7 dl lunkent vand
  • 25g gær
  • 15g honning
  • 20g loppefrøskaller/husk (fås f.eks. HER)
  • 1 tsk kardemomme

Dej

Bland alt melet, græskarkerner og salt sammen i en skål, så det er klar. Hæld det lunkne vand i en anden skål, og rør gær og honning ud i vandet. Tilsæt loppefrøskaller, og pisk i 10 sekunder (vær gerne præcis). Hæld straks efter melet, græskarkerner og salt i, og pisk blandingen godt i gennem, indtil den er jævn og ensartet.

Hævning

Find en skål helst firkantet på omkring 20×20 cm, som skal bruges til hævning. Skålen skal have en kant som er minimum 6 cm høj, så dejen kan vokse. Du kan evt. også dele dejen i to forskellige firkantede skåle. Du skal bare senere kunne skære dejen i passende stykker til de endelige boller. For din skål med køkkenfilm, som går et stykke ud over skålens kant, så du kan løfte op i køkkenfilmen senere. Hæld herefter dejen i skålen, og drys overfladen med lidt græskarkerner. Lad dejen hæve i 1 time ved stuetemperatur, så den bliver omkring 30-40% større. Sæt herefter dejen i køleskabet med låg på indtil næste dag.

Bagning

Tag din dej ud af køleskabet. Sæt din ovn på varmluft ved maksimal varme, og sæt en bageplade eller gerne en bagesten ind i ovnen fra start, så den kan blive varmet op. Løft forsigtigt din dej op af skålen ved at tage fat og løfte op i køkkenfilmen. Sæt din dej på køkkenbordet. Find en god og skarp kniv gerne en kokkekniv. Skær dejen ud i 10-12 stykker, som bliver til dine endelige glutenfri græskarboller. Sæt stykkerne, som skal blive til boller, på et stykke bagepapir. Dejen kan godt være lidt klistret at arbejde med, men forsøg så godt som muligt at få bollerne delt og placeret på bagepapiret.

Når ovnen har stået på maksimal varme i nogle minutter kan du forsigtigt sætte bagepapiret med bollerne ind på bagepladen/bagestenen. Brug gerne et tyndt skærebræt eller lignende, og pas på at bagepapiret ikke rører ovnens sider. Bag dine glutenfri græskarboller ved maksimal varme i 6 minutter. Skru herefter varmluftovnen ned på 240 oC, og bag herfra bollerne i yderligere ca. 15 minutter, til de er gyldne og sprøde udenpå og føles lette og luftige, når man løfter dem.

OBS*: Er du interesseret i at anskaffe dig en bagesten for at få det helt perfekte resultat. Så kan du evt. SE DENNE BAGESTEN af høj kvalitet, som helt sikkert vil give dit bagværk lidt ekstra.

Se også

Glutenfri Havrebrød

Glutenfri Scones med Chokolade

Tilføj en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *