Sådan laver du din egen hirsemel

Sådan laver du din egen hirsemel

5. januar 2019 0 Af Mie

Skal du bruge hirsemel, men har ikke kunne købe det i dit lokale supermarked? Så fortvivl ej! Lav dit eget – det er både hurtigt og nemt. Alt du skal bruge er hirseflager og en kaffekværn eller blender.

Hirsemel kan være ret svært at skaffe i supermarkeder (desværre), men heldigvis sælger flere supermarkeder og webshops hirseflager og de kan nemt bruges til at lave din helt egen mel.

Det er dog også muligt, at skaffe hirsemel flere steder på nettet, se f.eks. HER.

Men det er altså også nemt og hurtigt at lave sit eget hirsemel ud fra hirseflager. Hirseflager ligner lys havregryn, og er meget bløde og lette. Det gør dem også nemme at male til mel, da den bløde konsistens ikke kræver meget blendering før flager bliver til fintmalet mel.

Det skal du bruge:

  • En kaffekværn (fås f.eks. HER)
  • Hirseflager (fås f.eks. HER)

Alt du skal gøre er at hælde hirseflagerne i din kaffekværn, male i ca. 10-20 sekunder og så har du den fineste hirsemel. Herefter kan du bruge den nymalede hirsemel til at bage et lækkert glutenfrit toastbrød eller hirsebrød. Skal du ikke bruge hirsemelet med det samme, kan det opbevares i en lufttæt beholder eller en plastikpose. Det kan fint holde sig i flere uger, hvis det opbevares tørt.

Færdigmalet hirsemel

Andre muligheder

Ønsker du at kværne meget hirsemel, kan det være en ide at købe hel hirse, som ikke er blevet behandlet, og dermed også er billigere. Hel hirse finder du f.eks. ved at klikke nedenfor.

Hel hirse skal altid skylles godt. Kernerne er væsentligt hårdere at kværne end de bløde hirseflager, og det kræver derfor en god kaffekværn eller evt. en kornkværn for at lave dem til fin mel. En kornkværn er for dig, som vil male alt dit mel selv. Du finder f.eks. en god en HER.

Hvis du vil lave hirsemel ud fra hirseflager, men ikke har en kaffekværn, så er det også muligt at bruge en blender til at male flagerne. Melet vil dog ikke blive helt ligeså fintmalet, og en kaffekværn vil bedre kunne bruges til at male andre meltyper. Se f.eks. hvordan vi maler vores eget rismel her, havremel her eller vores eget mandelmel her.

God fornøjelse!

Se også

Glutenfri Æbleskiver

Glutenfri Pizza