Glutenfri Slik

Glutenfri Slik

19. august 2019 0 Af Nulgluten

Er du i tvivl om, hvordan det hele forholder sig i forhold til gluten og slik? Og om det overhovedet er muligt at få glutenfri slik. Så er du kommet frem til det helt rigtige indlæg. I denne guide om glutenfri slik gennemgår vi nemlig, hvad man skal være opmærksom på, og hvordan man kan skaffe slik uden gluten. Og bare rolig, det er muligt at få fat på slik, som man ved ikke indeholder gluten.

Gluten i almindeligt slik

Normalt tænker man jo ikke at slik indeholder gluten, da man umiddelbart ikke burde bruge mel og stivelse til vingummier, lakridser og lignende. Men desværre er der alligevel en del slik, som faktisk indeholder gluten. Det er nemlig ingredienser som hvedemel, bygmaltsekstrakt, hvedestivelse og lignende, som kan bliver puttet i diverse slikprodukter.

Derfor indeholder klassiske slikvarer som f.eks. labre larver, vingummikonfekt, saltbomber og skipper skrå lakrids alle gluten, og skal derfor undgås, hvis man lider af cøliaki eller anden form for glutenallergi.

Meget slik er dog også naturligt glutenfri, og det er derfor ikke alt slik, som man skal undgå. Man bliver derfor nødt til at tjekke i ingredienslisten på produktet, om slikket indeholder gluten eller ej. Se evt. hvordan man nemt gør det i vores guide Hvad er der gluten i?

Men det kan selvfølgelig være lidt omstændigt, hvis man bliver tilbudt slik af andre eller bare synes det er besværligt at kigge produkterne i gennem i supermarkedet. Bliver man tilbudt slik, kan man selvfølgelig altid bede om at se varedeklarationen, og på den måde se om det er glutenfri slik. Og det bliver man også nødt til nogle gange, for ellers ved man simpelthen ikke om man kan spise det eller ej.

Men nogle af de store slikproducenter har også lavet gode oversigter over allergener i deres varer, så man på nettet nemt kan se, hvad man skal undgå. F.eks. har Haribo lavet en komplet liste over, hvilke af deres produkter der indeholder gluten. Se listen lige HER.

På den måde kan man altid tjekke og få et overblik over, hvilket slik der er glutenfri. Det eneste lidt irriterende problem kan dog være i poserne med blandet slik. Her står der nemlig en samlet ingrediensliste. Hvis bare en type slik i posen indeholder gluten, står det derfor som om al slikket indeholder gluten, selvom noget af det godt kan være glutenfri.

Også Nestlé har lavet en liste over, hvilke af deres produkter, der er glutenfri. Dette indebærer både deres kaffeprodukter og alt deres slik og barer. Se listen HER.

Andre slikproducenter har ikke lavet en ligeså overskuelig liste. Men man kan som regel altid finde de enkelte slikprodukter på nettet og dermed se ingredienslisten igennem.

Generelt kan det faktisk også være nemmere at købe slik over nettet. Dels er der et større udvalg, og så kan det være meget mere overskueligt at tjekke produkterne for gluten. F.eks. har Økologisk Supermarked allergi information for alle deres produkter under ingredienser.

Garanti for glutenfri slik

Synes du dog stadig, at det hele virker lidt besværligt og kompliceret? Så er der også nogle butikker, som har lavet samlinger af glutenfri slik. På den måde ved man, at alt hvad man køber der er 100% glutenfri.

F.eks. har Helsehelse HER samlet alle deres glutenfri kager/kiks.

Også Helsebixen har gjort noget lignende, og har HER samlet alle deres glutenfri snacks.

Helsam.dk har lavet en samling af alle deres glutenfri kager og kiks, som du finder HER.

Se også

Hævekurve: Derfor er de vigtige for glutenfri bagning

Hvad er Cøliaki?